Αρθροσκόπηση Ώμου
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει προβλήματα και τραυματισμούς στην συγκεκριμένη άρθρωση. Προτού φτάσουμε όμως στο στάδιο της θεραπείας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο ώμος και τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν.
Ο ώμος είναι πιο πολύπλοκα σχεδιασμένη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα, εκεί όπου το βραχιόνιο οστό ενώνεται με την ωμοπλάτη και η σωστή λειτουργία της άρθρωσης αυτής είναι απαραίτητη για την καθημερινότητα μας, αφού από αυτήν εξαρτάται η ομαλή κινητικότητα των άνω άκρων.

Ανατομία Ώμου
Εκτός από την ένωση του βραχιόνιου οστού στην ωμοπλάτη, άλλα σημαντικά οστά που στηρίζουν τον ώμο και διευκολύνουν τις κινήσεις της άρθρωσης περιλαμβάνουν:
- Το ακρώμιο: Μια οστέινη προεξοχή που βγαίνει από την ωμοπλάτη.
- Η κλείδα: Το οστό που συναντά το ακρώμιο δημιουργώντας την ακρωμιοκλειδική άρθρωση.
- Η κορακοειδής απόφυση: Μία οστέϊνη προεξοχή της ωμοπλάτης που μοιάζει με άγκιστρο.
Πέρα από αυτά τα βασικά οστά, ο ώμος έχει επίσης πολλές άλλες σημαντικές δομές:
- Το στροφικό πέταλο: Μια ομάδα μυών και τενόντων που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τον ώμο, επιτρέποντας μεγάλο εύρος κίνησης.
- Η Bursa: ένας μικρός σάκος υγρού που απορροφά τους κραδασμούς και προστατεύει τους τένοντες του στροφικού πετάλου.
- Επιχείλιος χόνδρος: Μία δομή ινώδους ιστού που αγκαλιάζει τη βραχιόνιο κεφαλή
Καθώς το βραχιόνιο οστό είναι σχετικά χαλαρά τοποθετημένο στην άρθρωση, δίνει στον ώμο ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, αλλά είναι επίσης και ευάλωτο σε τραυματισμούς.
Συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών στον ώμο
Η άρθρωση του ώμου είναι από τη φύση της, σχετικά εύκολο να τραυματιστεί ή να φθαρεί, ωστόσο το πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο, εξαρτάται από την χρήση που της κάνει το άτομο στην καθημερινότητα του.
Τα προβλήματα αυτά, είναι είτε μικροτραυματισμοί και ενοχλήσεις, όπως ένα απλό πρήξιμο ή μία τενοντίτιδα, που μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία είτε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως οστεοαρθρίτιδα ή ρήξη του στροφικού πετάλου του επιχείλιου χόνδρου, που απαιτούν πιο επεμβατικές λύσεις όπως αρθροσκόπηση ώμου.
Πιθανότητες εμφάνισης τραυματισμών στον ώμο| ανά φύλο / ηλικία
Οι τραυματισμοί στον ώμο μπορούν να εμφανιστούν εξίσου και στα δύο φύλα, ανάλογα με την χρήση που κάνουν στις αρθρώσεις τους, ωστόσο τα στατιστικά κλίνουν προς τους άνδρες, καθώς έχουν πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.
Μεγάλο ρόλο ωστόσο στην συχνότητα εμφάνισης τραυματισμού των ώμων παίζει και η φθορά λόγω ηλικίας, ωστόσο αυτό ποικίλει ανάλογα την πάθηση.
Για παράδειγμα η εξάρθρωση ώμου εμφανίζεται συχνότερα στην ηλικιακή ομάδα 20-30 ετών, λόγω μεγάλης φυσικής δραστηριότητας, ωστόσο άλλες παθήσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα ώμου επηρεάζει μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς θεωρείται εκφυλιστική διαταραχή που οφείλεται στην προοδευτική φθορά των χόνδρων με το πέρασμα των χρόνων.
Αίτια εμφάνισης προβλημάτων στον ώμο
Τα προβλήματα στον ώμο μπορούν να είναι:
- Οξεία Βλάβη: Μπορεί να προκύψει από πτώση, άμεσο χτύπημα στον ώμο, ή μη φυσιολογική συστροφή της άρθρωσης.
- Βλάβη από υπερβολική χρήση: Συμβαίνουν όταν ασκείται μεγάλη πίεση στην άρθρωση κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων.
- Βλάβη λόγω ηλικίας: Με το πέρασμα των χρόνων τα οστά και οι χόνδροι που απορροφούν τους κραδασμούς και αποτρέπουν την τριβή τους σταδιακά φθείρονται προκαλώντας ενοχλήσεις και δυσκολία κινήσεων.
Συμπτωματολογία για βλάβες της άρθρωσης του ώμου
Τα συμπτώματα στις βλάβες της άρθρωσης του ώμου ποικίλουν, ανάλογα με το μέγεθος και τα αίτια του προβλήματος. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν:
- Έντονο πόνο
- Δυσκολία ή αδυναμία συγκεκριμένων κινήσεων
- Αίσθημα μουδιάσματος
- Πρήξιμο ή μελάνιασμα (αν η βλάβη επήλθε από τραυματισμό)
- Τριγμό στα κόκαλα κατά την κίνηση (αν η βλάβη σχετίζεται με φθορά χόνδρων)
Διάγνωση προβλήματος στον ώμο
Ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός είναι σε θέση να κατανοήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, ανάλογα με τα συμπτώματα που θα του παρουσιάσετε, σε συνδυασμό με την ηλικία και τις καθημερινές σας συνήθειες.
Προκειμένου ωστόσο να γίνει ολοκληρωμένη και ακριβής διάγνωση για τον καθορισμό της θεραπείας, θα ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες:
- Κλινική Διάγνωση: Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει αρχικά μία συζήτηση με τον ασθενή σχετικά με την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό του, την καθημερινότητα του, αλλά και παλαιότερους τραυματισμούς, καθώς και μία φυσική εξέταση του ασθενούς προκειμένου να προσδιοριστεί πού πονάει και ποιες κινήσεις δυσκολεύεται να κάνει.
- Εργαστηριακός έλεγχος: Αιματολογικές ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις απαιτούνται στην περίπτωση που ο γιατρός υποψιάζεται ότι η βλάβη στον ώμο μπορεί να σχετίζεται με κάποια μόλυνση ή με κάποια νεοπλασία στην περιοχή της άρθρωσης.
- Παρακλινικός έλεγχος: Ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να περιλαμβάνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία ή και υπέρηχους των αρθρώσεων προκειμένου να εντοπιστεί ακριβώς το σημείο και το μέγεθος της βλάβης. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η αρθροσκόπηση ώμου, που μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να δει άμεσα το πρόβλημα στην άρθρωση και να επιβεβαιώσει μία διάγνωση.
Θεραπευτικές μέθοδοι για τις παθήσεις του ώμου
Η θεραπεία των παθήσεων του ώμου μπορεί να ποικίλει και συνήθως εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος και είδος της βλάβης και τα αίτια που το προκάλεσαν. Σε περιπτώσεις μικροτραυματισμών, η κατάσταση επιδέχεται συντηρητική θεραπεία με αλοιφές, παγοκύστες ή φυσιοθεραπεία.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως συνίσταται χειρουργική επέμβαση ή μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία όπως η αρθροσκόπηση ώμου.
Η Αρθροσκόπηση Ώμου – Πλεονεκτήματα & Διαδικασία
Σε αντίθεση με τις ανοικτές επεμβάσεις, κατά την αρθροσκόπηση ώμου, ο γιατρός δεν χρειάζεται να κάνει χειρουργική τομή, παρά μόνο 2- 3 μικρές οπές των 0,5 cm στον ώμο του ασθενούς, από τις οποίες εισάγει το αρθροσκόπιο, ένα εργαλείο με οπτικές ίνες και κάμερα, καθώς και τα υπόλοιπα εργαλεία και ένα σωληνάκι με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό, ώστε να γίνει διαστολή της άρθρωσης.

Αρθροσκόπηση Ώμου
Η κάμερα του αρθροσκοπίου συνδέεται με ένα μόνιτορ που επιτρέπει στο γιατρό να βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης κατά την αρθροσκόπηση ώμου ώστε να καθοδηγεί τα εργαλεία μέσα από τις τομές και να επιδιορθώσει το πρόβλημα.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αρθροσκόπησης ώμου, ο γιατρός πραγματοποιεί ράμματα στις τομές και ο ασθενής οδηγείται στον θάλαμο ανάνηψης.
Αναισθησία στην αρθροσκόπηση ώμου
Για την αρθροσκόπηση ώμου δεν απαιτείται απαραίτητα ολική αναισθησία και συνήθως χορηγείται ένας συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και ελαφριάς γενικής αναισθησίας με τη χρήση λαρυγγικής μάσκας, έτσι ώστε ο ασθενής να κοιμάται μεν, αλλά να είναι σε θέση να αναπνέει μόνος του κατά την διάρκεια του χειρουργείου.
Χρόνος Παραμονής στο Νοσοκομείο
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, γι’ αυτό και δεν απαιτείται μακρά νοσηλεία όπως στην περίπτωση ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων.
Συγκεκριμένα, μετά την αρθροσκόπηση ώμου, ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην οικία του ακόμα και την ίδια ημέρα.
Χρόνος αποκατάστασης μετά από την Αρθροσκόπηση Ώμου
Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση ώμου κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του τραυματισμού αλλά και το είδος της εργασίας (χειρωνακτική ή καθιστική) που κάνει ο ασθενής στην καθημερινότητα του.
Σε γενικές γραμμές ο χρόνος αποκατάστασης από την αρθροσκόπηση ώμου μέχρι ο ασθενής να μπορεί να εκτελέσει με άνεση απαιτητικές κινήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 15 ημερών και 3 μηνών.