Αρθροσκόπηση Αγκώνα
Ο αγκώνας ενώ είναι ανατομικά μία απλή άρθρωση, μηχανικά είναι σύνθετη, με τρεις αρθρικές επιφάνειες οστών (βραχιωλένια, βραχιονοκερκιδική, κεντρική άνω και κάτω κερκιδωλενική) να συνδέονται μεταξύ τους.

Αρθροσκόπηση Αγκώνα
Τα συνδεόμενα αυτά οστά επιτρέπουν στην ουσία την κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις και την πλήρη λειτουργικότητα του αγκώνα. Η λειτουργικότητα αυτή μπορεί να εμποδιστεί από βλάβες όπως κατάγματα, τενοντίτιδα, τραυματισμός τενόντων, φλεγμονές κ.α.
Συχνότητα προβλήματος στον αγκώνα- Προτιμήσεις φύλου / ηλικίας
Το είδος του επαγγέλματος είναι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στα προβλήματα αγκώνος. Ένα χειρωνακτικό επάγγελμα δηλαδή έχει διπλάσιες πιθανότητες να ευθύνεται για πρόβλημα στον αγκώνα, από ένα επάγγελμα γραφείου.
Οι τενίστες, γκόλφερ, κομμώτριες, μουσικοί που καθημερινά ασκούν πίεση για πολλές ώρες τον αγκώνα, έχουν ένα προβάδισμα σε μία ανάλογη παθολογία στην περιοχή.
Αίτια για την εμφάνιση δυσλειτουργίας του αγκώνα
Η πιο συχνή αιτία για την εμφάνιση δυσλειτουργίας του αγκώνα είναι η υπερ-χρήση των μυών και τενόντων του αντιβραχίου. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν φλεγμονή, ακόμα και μερική ρήξη τένοντα ή ινών.
Τα άτομα που δραστηριοποιούνται στο tennis ή το γκολφ είναι επίσης πιθανό να τραυματίσουν τους τένοντες στην έξω πλευρά του αγκώνα (tennis elbow). Άλλοι τραυματισμοί που προέρχονται από χόμπι είναι η κηπουρική και το μπέιζμπολ.
Ενδεικτικές αιτίες για Αρθροσκόπηση Αγκώνα
- Θυλακίτιδα
- Αρθρίτιδα
- Διαστρέμματα αγκώνα
- Λοίμωξη του αγκώνα
- Οστεοχονδρίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
Συμπτώματα για Αρθροσκόπηση Αγκώνα
- Αμφοτερόπλευρος ή μονόπλευρος πόνος
- Ευαισθησία στον έξω κόνδυλο του βραχιονίου
- Πρωινή δυσκαμψία
- Οίδημα, συνήθως παραμόρφωση της πάσχουσας άρθρωσης
- Μούδιασμα
Διάγνωση βλάβης στον αγκώνα
Η διάγνωση της ακριβής αιτίας δεν είναι πάντα εύκολη στις παθήσεις του αγκώνα. Ένα ακριβές ιστορικό και ο λεπτομερής ακτινολογικός έλεγχος είναι οι σίγουρες πρώτες εξετάσεις. Αν ο ορθοπεδικός το κρίνει απαραίτητο, τότε πραγματοποιείται και μαγνητική τομογραφία για να αναδειχθούν τυχόν ρήξεις, κατάγματα και να δρομολογηθεί σωστά η θεραπεία.
Η αρθροσκόπηση του αγκώνος τέλος, είναι η μέθοδος εκείνη που προσφέρει ταυτόχρονα διάγνωση και θεραπεία. Πλέον, σε δύσκολες περιπτώσεις, προτιμάται από τους περισσότερους ιατρούς.
Αρθροσκόπηση αγκώνος
Η αρθροσκόπηση αγκώνα βρίσκει εφαρμογή σε πολλές βλάβες, όπως σοβαρός τραυματισμός, αγκυλώσεις, οστεοχονδρίτιδα κ.α. Είναι μία προηγμένη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος όπου μέσα από μικροσκοπικές τομές και σχεδόν αναίμακτα ο ιατρός διορθώνει την βλάβη.
Διαδικασία
Πραγματοποιείται μέσω δύο οπών 0,2 cm όπου εισάγονται μικροσκοπικά εργαλεία τα οποία καυτηριάζουν ή αναρροφούν τον πάσχοντα υμένα, χόνδρο και τα ελεύθερα σώματα.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης
- Ταχύτερη επούλωση των πληγών
- Αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα, συγκριτικά με τις συμβατικές τομές
- Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία
- Γρηγορότερη έναρξη της φυσικοθεραπείας
- Ανώδυνη χρήση του αγκώνα σε λίγες μέρες
- Νοσηλεία λίγων ωρών (2-4)
Αποτελέσματα αρθροσκόπησης, ανάλογα με την έκταση της βλάβης
- H επικονδυλίτιδα θεραπεύεται σε ποσοστό ασθενών 95%
- Μετεγχειρητικά οι ασθενείς με περιορισμένη έκταση κίνησης, επαναφέρουν το εύρος της κινητικότητάς τους, στο 90% των περιστατικών
- Οι ενοχλήσεις από εκτεταμένες χόνδρινες βλάβες ή από προχωρημένη αρθρίτιδα, υποχωρούν προσωρινά. Η έκταση των υφιστάμενων αλλοιώσεων είναι αυτή που θα καθορίσει την επανεμφάνιση της ενόχλησης.
- Μεγαλύτερο από 90% των ασθενών συνολικά παρουσιάζουν πολύ σημαντική βελτίωση. Η αρθροπλαστική αγκώνος δεν πρέπει να αποκλείεται μετά την αρθροσκόπηση.
Είδος αναισθησίας και χρόνος αποκατάστασης
Στην αρθροσκόπηση αγκώνα χρησιμοποιείται περιοχική αναισθησία που ναρκώνει όλο το άνω άκρο. Με το πέρας της αρθροσκόπησης αγκώνος, ράβονται οι πύλες από τις οποίες πέρασε το αρθροσκόπιο.
Το πρωτόκολλο της φυσικοθεραπείας, πάλι καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψιν διάφορους παράγοντες. Ο γιατρός δίνει στον κάθε ασθενή αναλυτικές οδηγίες. Το σωστό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση αγκώνα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες και στην επίτευξη της πλήρους κίνησης του αγκώνα.