Ρομποτική Χειρουργική

Εξειδικευμένος Ορθοπεδικός στη Ρομποτική Χειρουργική

Οι βασικές ανατομικές δομές της άρθρωσης του γόνατος είναι τα οστά, οι μηνίσκοι, ο αρθρικός θύλακος, οι ενδοαρθρικοί – εξωαρθρικοί σύνδεσμοι.

Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την κεφαλή του μηριαίου οστού και την κοτύλη. Αυτές οι επιφάνειες καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κίνηση της άρθρωσης.

Βασικές αλλοιώσεις των αρθρώσεων από διάφορα αίτια μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα, η οποία πλέον στο γόνατο και στο ισχίο μπορεί να θεραπευτεί ρομποτικά με ρομποτική ολική αρθροπλαστική ισχίου και ρομποτική αρθροσκόπηση γόνατος με τα σύγχρονα συστήματα ρομποτικής MAKO και ROSA.

Συχνότητα αρθρίτιδας

Οι γυναίκες πάσχουν από αρθρίτιδα κατά μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες, ενώ δεν αποκλείεται λόγω τραυματισμού ένας αθλητής ή αθλούμενος να παρουσιάσει χόνδρινη βλάβη.

Αίτια αρθρίτιδας

 • Φυσική φθορά
 • Γενετικοί παράγοντες
 • Λοίμωξη ή χωρίς εμφανή αιτία
 • Τραυματισμός
 • Παχυσαρκία

Συμπτώματα αρθρίτιδας

 • Πόνος που σταδιακά γίνεται εντονότερος
 • Πρήξιμο της περιοχής, η οποία γίνεται δύσκαμπτη
 • Γενική αδυναμία του σκέλους

Διάγνωση αρθρίτιδας

Μετά τη λήψη του ιστορικού υγείας του ασθενούς, ακολουθεί ο ακτινολογικός έλεγχος για την ανάδειξη απώλειας του αρθρικού χόνδρου. Βοηθητική είναι η διαγνωστική εξέταση που ονομάζεται CT scanogram, αξιολογώντας ανατομικούς και μηχανικούς άξονες.

Τέλος η μαγνητική τομογραφία παρέχει μία λεπτομερέστατη αξιολόγηση, ελέγχοντας πλήρως τους αρθρικούς χόνδρους.

Ρομποτική Χειρουργική σε Ισχίο και Γόνατο

Γόνατο

Με τις νέες ρομποτικές τεχνικές, ο ορθοπεδικός μπορεί να εφαρμόσει ημιολική αρθροπλαστική γόνατος με την χρήση ρομπότ, ακόμα και σε ασθενείς που με τις συμβατικές τεχνικές θα χρειάζονταν ολική αρθροπλαστική. Το σύγχρονο σύστημα ρομποτικής ROSA έρχεται να κάνει τη διαφορά στην αντιμετώπιση αρκετών επώδυνων παθήσεων για τους ασθενείς μας.

Αναλυτικά για το ROSA δείτε εδώ

Ισχίο

Το ισχίο που πάσχει από αρθρίτιδα ή εκφύλιση της άρθρωσης από άλλη νόσο, μπορεί να χειρουργηθεί με την ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση MAKOplasty, χωρίς να επιφέρει κανένα πρόβλημα ανισοσκελίας.

Διαδικασία ρομποτικής επέμβασης

Αρχικά πραγματοποιείται μία αξονική τομογραφία προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύσταση ενός 3D μοντέλου της ανατομικής δομής του γόνατος.

Η αξιοποίηση αυτού του μοντέλου γίνεται με την φόρτωση του στο λογισμικό σύστημα ενός υπολογιστή, για να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία ενός εγχειρητικού πλάνου που αφορά τον συγκεκριμένο ασθενή.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο ιατρός καθοδηγεί τον ρομποτικό βραχίονα με βάση τις ενδείξεις του προεγχειρητικού πλάνου. Στην ρομποτική ημιολική αρθροπλαστική γόνατος, αφαιρείται μόνο το μέρος των εκφυλισμένων οστών, διατηρώντας ανεπηρέαστα τα υγιή οστά. Το αποτέλεσμα είναι το εμφύτευμα να τοποθετείται απολύτως ανατομικά. Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου αντικατάσταση.

Πλεονεκτήματα

Οι επεμβάσεις ρομπότ ΜΑΚΟ και ROSA παρουσιάζουν μία σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

 • Μικρότερες τομές
 • Λιγότερη νοσηλεία
 • Μικρή διάρκεια επέμβασης 30-60 λεπτά
 • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών
 • Μηδαμινή απώλεια αίματος
 • Άμεση κινητοποίηση
 • Τάχιστη αποκατάσταση

Είδος αναισθησίας

Συνήθως γίνεται ή ραχιαία/επισκληρίδιος αναισθησία ή γενική αναισθησία με την τελευταία να επιλέγεται σπάνια.

Μετά το χειρουργείο – Χρόνος νοσηλείας

Μετά την ρομποτική αρθροπλαστική θα τεθούν όλοι οι στόχοι της αποκατάστασης από τον ορθοπεδικό χειρουργό και τον φυσικοθεραπευτή. Ο ασθενής θα μείνει για δύο μέρες μόνο στο νοσοκομείο.

Αποκατάσταση

Η επιστροφή σε πλήρεις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σε διαφορετικό χρόνο για τον κάθε ασθενή. Ο ορθοπεδικός θα σας ενημερώσει σχετικά μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

ROSA Knee System

Το σύγχρονο σύστημα ρομποτικής ορθοπεδικής

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου ρομποτικού συστήματος, που το διαφοροποιεί από τις συνήθεις τεχνικές, είναι ότι μας προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών υλικών τα οποία εξατομικεύονται ανάλογα το προφίλ του αρρώστου (βάρος, ηλικία, φύλο, σωματότυπος).

Αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο στην χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας εύκολο στον προ εγχειρητικό προσχεδιασμό με 2 μόνο ψηφιακές ακτινογραφίες και χωρίς την υπερβολική λήψη ακτινοβολίας μέσω αξονικής τομογραφίας. Υπάρχει η ελευθερία χρήσης 3 διαφορετικών σειρών προθεμάτων και όχι μόνο μια εταιρεία για όλους. Η ρομποτική αρθροπλαστική ROSA προσφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων, τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον χειρουργό ορθοπεδικό. Ενδεικτικά:

 • Μικρή νοσηλεία
 • Άμεση κινητοποίηση
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος
 • Ατραυματική μέθοδος σεβόμενη τα μαλακά μόρια (μύες, τένοντες)

MAKO Robot

Η κορυφαία τεχνολογία στην υπηρεσία της Ορθοπεδικής

Με την καινοτόμο ρομποτική τεχνική MAKOplasty Partial Knee Resurfacing, ένα μεγάλο μέρος (άνω του 50%) των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, μπορούν να την αποφύγουν με την εφαρμογή μίας πολύ πιό περιορισμένης και αποτελεσματικής επέμβασης.

Με την τεχνική αυτή αντικαθίσταται μόνο το παθολογικό τμήμα του αρθρικού χόνδρου κ όχι όλη η άρθρωση όπως συμβαίνει στην ολική αρθροπλαστική. Έτσι αποκαθίσταται η κινηματική της άρθρωσης του γόνατος με αποτέλεσμα φυσιολογική κίνηση κ επάνοδο σε πλήρεις δραστηριότητες γρήγορα και χωρίς πόνο.