Αρθροσκόπηση Πηχεοκαρπικής-Καρπού
Ο καρπός είναι από τις πιο χρήσιμες αρθρώσεις του χεριού, αφού μαζί με τον πήχη, τον χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά σε καθημερινές κινήσεις, ενώ η οποιαδήποτε ενόχληση ή πόνος του καρπού και γενικά της πηχεοκαρπικής περιοχής μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα όχι μόνο για την εργασία μας αλλά και για πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Αρθροσκόπηση Πηχεοκαρπικής – Καρπού
Γι’ αυτό άλλωστε η αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής είναι μία ευρέως διαδεδομένη διαδικασία που σκοπό έχει να αποκαταστήσει εύκολα και ανώδυνα την πλήρη κινητικότητα του καρπού.
Ανατομία Περιοχής Πηχεοκαρπικής – Καρπού
Η πηχεοκαρπική άρθρωση είναι μία από τις πιο πολύπλοκες του σώματος μας, καθώς αποτελείται από πολλά διαφορετικά οστά και επιμέρους αρθρώσεις που συντελούν στην σωστή κίνηση της. Συγκεκριμένα τα οστά του καρπού είναι 8 στο σύνολο και διατάσσονται σε δύο σειρές, την εγγύς σειρά που συνδέεται με τα οστά του αντιβραχίου (την κερκίδα και την ωλένη) και την περιφερική σειρά που ενώνεται με τα μετακάρπια οστά.
Επιπλέον η εγγύς σειρά οστών περιλαμβάνει τα εξής:
- Σκαφοειδές οστό
- Πυραμιδοειδές οστό
- Μηνοειδές οστό
Και η περιφερική σειρά περιλαμβάνει:
- Μείζον πολύγονο
- Ελάσσον πολύγωνο
- Κεφαλωτό οστό
- Αγκιστρωτό οστό
- Πισοειδές οστό
Καθώς όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας πολλές μικρές επιμέρους αρθρώσεις, δίνουν την σχετική ευλυγισία και το απαραίτητο εύρος κινήσεων του καρπού, ωστόσο τον καθιστούν επίσης εξαιρετικά ευάλωτο σε τραυματισμούς.
Πέρα από τα οστά της πηχεοκαρπικής περιοχής, είναι σημαντικό επίσης να κάνουμε μία αναφορά και στα νεύρα που περνάνε από το σημείο και παίζουν κι αυτά με τη σειρά τους σημαντικό ρόλο στα προβλήματα του καρπού.
Τα τρία σημαντικά νεύρα που διασχίζουν τον καρπό από το αντιβράχιο είναι το ακτινικό, το μεσαίο και το ωλένιο νεύρο.
- To ακτινικό νεύρο εκτείνεται στο πίσω μέρος του χεριού από τον αντίχειρα στο μεσαίο δάχτυλο.
- Το μεσαίο νεύρο επηρεάζει τον αντίχειρα, το δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και το εσωτερικό ήμισυ του παράμεσου.
- Το ωλένιο νεύρο τροφοδοτεί το μικρό δάχτυλο και το εξωτερικό μισό του παράμεσου.
Συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων στην περιοχή της Πηχεοκαρπικής
Ακριβώς επειδή η πηχεοκαρπική άρθρωση μαζί με τα νεύρα της είναι τόσο περίπλοκη, οι τραυματισμοί και οι ενοχλήσεις του καρπού είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο και μπορεί να κυμαίνονται από ξαφνικά προβήματα όπως ένα απλό διάστρεμμα ή στραμπούληγμα, από πιο σοβαρές και επώδυνες χρόνιες παθήσεις όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αλλά και από άλλα προβλήματα που προκύπτουν λόγω προχωρημένης ηλικίας και μπορεί να έχουν μυοσκελετικά (αρθρίτιδα) ή νευρολογικά (πάρκινσον) αίτια. Επειδή ωστόσο ως κύριο σύμπτωμα όλων αυτών των καταστάσεων είναι ο πόνος και η αδυναμία στην περιοχή, συχνά απαιτείται μία αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής περιοχής για την διευκρίνιση των προβλημάτων.
Εμφάνιση προβλημάτων του καρπού ανά φύλο / ηλικία
Τα προβλήματα του καρπού δεν έχουν μεγάλη διαφοροποίηση στη συχνότητα εμφάνισης τους ανάμεσα στα δύο φύλα, αν και συχνά οι άνδρες έχουν λίγες περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τραυματισμό ή σταδιακή φθορά της άρθρωσης λόγω πιο έντονης φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα τους.

Η εργασία στον υπολογιστή είναι επιβαρυντική για την πηχεοκαρπική
Αναφορικά με την ηλικία ωστόσο παρατηρείται μία συχνότητα ανάλογα με την πάθηση. Ξαφνικοί σοβαροί τραυματισμοί από πτώσεις, απότομες κινήσεις ή μεγάλο βάρος συμβαίνουν συχνότερα σε νεαρές ηλικίες μέχρι 35 ετών, ενώ σε μεσήλικες και ηλικιωμένους είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα τα οποία προκύπτουν από την σταδιακή φθορά της άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου.
Αίτια εμφάνισης παθήσεων της Πηχεοκαρπικής
Τα προβλήματα του καρπού εκδηλώνονται συνήθως με έντονο πόνο, ωστόσο τα αίτια της ενόχλησης ποικίλουν και συχνά απαιτείται αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής περιοχής για να διευκρινιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το πρόβλημα.
Στα συχνότερα αίτια εμφάνισης ενοχλήσεων του καρπού συγκαταλέγονται:
- Ξαφνικοί τραυματισμοί: Οι μώλωπες και το πρήξιμο είναι κοινά σημάδια τραυματισμού. Ένα ατύχημα ωστόσο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κάταγμα, το οποίο συμβαίνει συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα, αλλά παρατηρείται επίσης και σε αθλητές, όπως οι σκιέρ και οι ποδηλάτες. Εκτός από τους μώλωπες και το πρήξιμο, οι τραυματισμοί αυτοί συνοδεύονται από πόνο και σε προσωρινή παραμόρφωση του καρπού.
- Φλεγμονώδη αίτια: Σε αυτά συγκαταλέγονται παθήσεις όπως η τενοντίτιδα και η θυλακίτιδα.
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτοάνοσο νόσημα που επιφέρει φλεγμονή των αρθρώσεων και των περιβαλλόντων ιστών. Εμφανίζεται συχνότερεα σε μεσήλικες γυναίκες.
- Οστεοαρθρίτιδα: Συμβαίνει επίσης με την ηλικία και επιφέρει πόνο, πρήξιμο, και δυσκαμψία της άρθρωσης.
Ενδεικτικά συμπτώματα παθήσεων του καρπού
Στα συχνότερα συμπτώματα της πηχεοκαρπικής περιοχής συναντάμε:
Σημάδια τραυματισμού, όπως μώλωπες ή εξογκώματα.
- Μυϊκή αδυναμία.
- Μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης.
- Εμφανή παραμόρφωση του καρπού.
- Ερυθρότητα, θερμότητα, ή πρήξιμο στον καρπό.
- Πόνος που εκτείνεται στον ώμο, το χέρι, ή τα δάχτυλα
Διάγνωση παθήσεων της περιοχής της πηχεοκαρπικής
Κλινική διάγνωση: Η αρχική διάγνωση του γιατρού βασίζεται στο ιστορικό και τη φυσική εξέταση του ασθενούς.
Παρακλινικός έλεγχος: Για να επιβεβαιωθεί ωστόσο η αρχική διάγνωση του γιατρού πριν προχωρήσει σε θεραπεία, θα χρειαστεί μία σειρά από επιπλέον εξετάσεις, ανάλογα την περίπτωση. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνονται:
- Ακτινογραφία
- Αξονική τομογραφία
- MRI
- Σπινθηρογράφημα των οστών
- Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής περιοχής
- Τεστ λειτουργίας των νεύρων
Θεραπεία της πηχεοκαρπικής ανά στάδιο
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του καρπού ποικίλλει, ανάλογα με την σοβαρότητα της περίστασης. Ωστόσο οι συχνότερες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:
- Συντηρητική θεραπεία: Ανάπαυση της άρθρωσης, κρύες κομπρέσες ή πάγος και ελαστικοί επίδεσμοι για ανακούφιση από τραυματισμού ή και υποστήριξη του καρπού με ειδικό νάρθηκα.
- Φαρμακευτική αγωγή: Συνίσταται σε πιο επώδυνες καταστάσεις για την ανακούφιση από τον πόνο, ή την αποφυγή μόλυνσης της περιοχής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ενέσεις κορτιζόνης.
- Χειρουργική αντιμετώπιση: Συνίσταται για σοβαρές βλάβες, όπως χόνδρινες βλάβες, ελεύθερα σώματα, φλευγμένοντα υμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής, για πιο ανώδυνη θεραπεία με ταχύτερη ανάρρωση.
Αρθροσκόπηση Πηχεοκαρπικής
Η αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής είναι η προτιμώμενη επεμβατική διαδικασία στα προβλήματα και τις παθήσεις καρπού, αφού δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό, να δει το εσωτερικό της άρθρωσης και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μέσα από 2-3 πολύ μικρές τομές στον καρπό του ασθενούς, χωρίς να χρειαστεί η πιο επεμβατική και τραυματική ανοικτή επέμβαση.
Είδος αναισθησίας
Στην αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής χρησιμοποιείται συνήθως ελαφριά μορφή αναισθησίας ή μέθη, που επιτρέπει στον ασθενή να αναπνέει μόνος του, καθώς η διαδικασία δεν είναι τραυματική.
Χρόνος Παραμονής στο Νοσοκομείο
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που κάνει την αρθροσκόπηση κορυφαία στις προτιμήσεις γιατρών και ασθενών, είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια σε λιγότερο από 4 ώρες μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.
Χρόνος αποκατάστασης
Ο χρόνος αποκατάστασης του ασθενούς ποικίλει από μερικές ημέρες μέχρι λίγες εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνει στην καθημερινότητα του. Επειδή ωστόσο ο καρπός είναι εξίσου απαραίτητος τόσο σε άτομα που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, όσο και σε εργαζόμενους γραφείου, συνήθως μετά από μία αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής περιοχής είναι σημαντικό ο ασθενής να ξεκουράσει τον καρπό του για ένα διάστημα (ανάλογο της σοβαρότητας της πάθησης του) πριν επιστρέψει και πάλι στην καθημερινή εργασία του.