Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής & Αστραγάλου
Η ποδοκνημική άρθρωση αποτελείται από την κνήμη, την περόνη και τον αστράγαλο και βρίσκεται στο σημείο εκείνο που η κνήμη συναντάει το πόδι. Το φορτίο βάρους που δέχεται η άρθρωση, περνάει κυρίως από τη σύνδεση της κνήμης και του αστραγάλου.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής & Αστραγάλου
Περιβάλλεται από πολλούς συνδέσμους, οι οποίοι αυξάνουν τη σταθερότητα και βοηθούν στις ανατομικές κινήσεις του ποδιού. Πέριξ αυτής υπάρχουν πολλοί τένοντες που καταλήγουν στο πόδι ή αντίστοιχα στην πτέρνα.
Ο τραυματισμός που μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή αυτή, συνήθως είναι διάστρεμμα στην πιο ήπια μορφή ή ρήξη συνδέσμων στην πιο σοβαρή εκδοχή. Τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία, η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και αστραγάλου είναι πολύ σημαντική.
Συχνότητα – Προτιμήσεις φύλου και ηλικίας
Οι αθλητές είναι η ομάδα εκείνη που περισσότερο απ’ όλους παθαίνουν ατυχήματα στην ποδοκνημική και τον αστράγαλο. Συγκεκριμένα όσοι ασχολούνται με μπάσκετ, ποδόσφαιρο, αγώνες δρόμου, κλασικό χορό.
Ο τραυματισμός σε άντρες ή γυναίκες πάνω στην άθληση ή σε μία απότομη κίνηση (στραμπούληγμα) μπορεί να εκδηλωθεί σε 3 κατηγορίες. Τις οξείες κακώσεις, τα χρόνια σύνδρομα και τα σύνδρομα από καταπόνηση.
Αίτια βλάβης στη ποδοκνημική
Οι αιτίες που οδηγούν συνήθως σε μία βλάβη στην ποδοκνημική και κατ’ επέκταση στην αρθροσκόπηση αστραγάλου, είναι:
- Οι εμβιομηχανικές παραλλαγές ή ανωμαλίες στην περιοχή. Συχνή είναι η τενοντίτιδα σε αθλητές, ειδικά σε αυτούς με αδύναμους περονιαίους τένοντες.
- Η έλλειψη της ελαστικότητας στην ποδοκνημική, μπορεί να οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε πόνο και δημιουργία οστεόφυτων. Σκιέρ ή δρομείς είναι ευάλωτοι σε αυτό το σύνδρομο.
- Η λανθασμένη υπόδηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.
- Οι κακές επιφάνειες (π.χ. γήπεδο) μπορεί να είναι υπεύθυνες για σύνδρομα και τραυματισμούς, μετά από καταπόνηση.
Συμπτώματα βλάβης στη ποδοκνημική
Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι το οίδημα, το αιμάτωμα, ο πόνος, η περιορισμένη κινητικότητα, ενώ συχνά συνοδεύεται από μελάνιασμα που οφείλεται στη διαρροή αίματος στους ιστούς.
Διάγνωση βλάβης στη ποδοκνημική
Ο ορθοπεδικός αφού λάβει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς, στην συνέχεια περνάει στον κλινικό έλεγχο. Η ακτινογραφία είναι απαραίτητη για να καθοριστεί η οστική βλάβη και η σοβαρότητα της κατάστασης.
Σε γενικές γραμμές, οι συνδεσμικές κακώσεις στην ποδοκνημική, έχουν πολύ υψηλό ποσοστό υποτροπών, παρουσιάζοντας μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Αν υπάρχει υποψία εκτεταμένης ρήξης, γίνεται μαγνητική τομογραφία.
Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και αστραγάλου – Μία σίγουρη διάγνωση
Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και αστραγάλου πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών συσκευών, όπου γίνεται εφικτός ο ολοκληρωτικός έλεγχος της άρθρωσης. Τα εργαλεία αυτά είναι η αρθροσκοπική κάμερα, η συσκευή ψυχρού φωτισμού, η αντλία έγχυσης υγρού, η αρθροσκοπική διαθερμία κ.α.

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής & Αστραγάλου
Κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιούνται μικροσκοπικές τομές δέρματος 0,2 cm, προκειμένου να προσπελαστεί η άρθρωση και ο ορθοπεδικός να έχει μία σαφή εικόνα.
Η διαγνωστική αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και αστραγάλου ενδείκνυται σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα που επιμένουν τουλάχιστον 4-6 μήνες (αστάθεια, οίδημα κ.τ.λ.), παρά τον αρνητικό απεικονιστικό έλεγχο.
Πλέον, η αρθροσκόπηση, δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη διάγνωση ενδαρθρικών παθήσεων, αλλά με την εξέλιξη των εργαλείων και των τεχνικών, είναι ευρεία η χρήση της και στην χειρουργική θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Χειρουργική αρθροσκόπηση ποδοκνημικής και αστραγάλου
Η χειρουργική αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μία ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση, μικρής διάρκειας που αντιμετωπίζει το ενδαρθικό πρόβλημα. Με τη χρήση αρθροσκοπίου και μέσω μικρών τομών, ο χειρουργός παρεμβαίνει στην άρθρωση και αποκαθιστά την βλάβη.
Η επέμβαση πραγματοποιείται με περιοχική αναισθησία του κατώτερου τμήματος του άκρου, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και μία ελαφρά μέθη, για την ελαχιστοποίηση της αντίληψης του ασθενή.
Ο χειρουργός στην αρχή διατείνει την άρθρωση με ειδικές συσκευές και ζωγραφίζει με μαρκαδόρο διάφορα ανατομικά στοιχεία στην περιοχή της ποδοκνημικής για να αποφύγει την περίπτωση τραυματισμού τους. Μέσα από μία τομή τοποθετούνται ενδαρθικά λεπτά εργαλεία, τα οποία ελέγχουν διάφορα ανατομικά στοιχεία.
Η διάρκεια της επέμβασης δεν υπερβαίνει τη μία ώρα και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο μέσα σε 4 ώρες, βαδίζοντας με βοηθητικές πατερίτσες.
Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης ποδοκνημικής
- Ταχεία ανάρρωση
- Γρήγορη επάνοδος στην καθημερινότητα και στις αθλητικές δραστηριότητες
- Αναίμακτη μέθοδος
- Μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
Το πότε ένας αθλητής μπορεί να επιστρέψει στην προπόνησή του και ένας απλός εργαζόμενος στον επαγγελματικό του χώρο, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει από άτομο σε άτομο και από το πόσο εξειδικευμένο είναι το πρόγραμμα αποκατάστασης που θα ακολουθήσει.
Αποκατάσταση – Νοσηλεία και επιστροφή στην εργασία
Μόλις ο ασθενής αναρρώσει από την αναισθησία (περιοχική αναισθησία του κατώτερου τμήματος του άκρου) αμέσως ενθαρρύνεται στην κίνηση για να μην εμφανιστεί δυσκαμψία. Από τη στιγμή που γίνει αυτό εξέρχεται την ίδια μέρα ή την επόμενη από την κλινική με δεμένο πόδι και βοήθημα με πατερίτσες. Στην διατροφή του δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, ενώ ο πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα. Για το επόμενο διάστημα ο ασθενής θα δουλεύει πάνω στην κινητικότητα, αυξάνοντας καθημερινά τις δραστηριότητές του. Η επιστροφή στην εργασία του εξαρτάται από την πρόοδο της αποκατάστασης.