Χόνδρινες Βλάβες Ώμου – Σύνδρομο SLAP
Οι χόνδρινες βλάβες ώμου είναι καταστάσεις στις οποίες επηρεάζεται ο βασικός χόνδρος ώμου ή και ο επιχείλιος χόνδρος ώμου (βλάβη SLAP) παρουσιάζοντας ρήξη ή τραυματισμό, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων κινήσεων λόγω έντονου πόνου.

Χόνδρινες Βλάβες Ώμου
Ανατομία Περιοχής του χόνδρου του ώμου
Ο χόνδρος ώμου εμφανίζεται σε όλα τα σημεία του ώμου στα οποία υπάρχει κάποια ένωση οστών, προκειμένου να αποφευχθεί η μεταξύ τους τριβή και συνεπώς η φθορά τους.
Η σύσταση του αποτελείται από τα χονδροκύτταρα και την εξωκυτταρική ή μεσοκυτταρική ουσία, η οποία συγκροτείται από ίνες και η στερεά σύσταση της επιτρέπει στον χόνδρο να δέχεται μηχανικές πιέσεις χωρίς να υφίσταται μόνιμη παραμόρφωση.
Ειδικότερα ο χόνδρος ώμου παρουσιάζει μεγαλύτερο πάχος στο κέντρο της κεφαλής του βραχιονίου οστού και μικρότερο πάχος στην περιφέρεια του.
Συγκεκριμένα οι χόνδροι ώμου έχουν ως βασική λειτουργία να:
- Μειώνουν την τριβή και λειτουργούν ως μαξιλαράκι μεταξύ των αρθρώσεων
- Συμβάλλουν στη στήριξη του βάρους μας όταν τρέχουμε ή τεντώνουμε την άρθρωση
Σε αντίθεση με άλλους τύπους ιστών, οι χόνδροι δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία. Εξαιτίας αυτού, ένας κατεστραμμένος χόνδρος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί σε σύγκριση με άλλους ιστούς που περιέχουν αίμα.
Πέρα από τους χόνδρους, στην άρθρωση του ώμου υπάρχει ένα δαχτυλίδι σφιχτού συμπαγούς ιστού (επιχείλιος χόνδρος ή labrum), περιμετρικά στην θήκη της ωμοπλάτης το οποίο βοηθάει το χέρι σας να παραμένει στη θέση του κατά τη διάρκεια των κινήσεων. Ο τραυματισμός ή η ρήξη αυτού του ιστού είναι γνωστή ως το σύνδρομο SLAP (superior labrum, anterior to posterior).
Έτσι είναι κατανοητό γιατί οι χόνδρινες βλάβες ώμου και το σύνδρομο SLAP αποτελούν μία εν γένει δύσκολη και επώδυνη κατάσταση για την καθημερινότητα του ασθενούς.
Χόνδρινες Βλάβες Ώμου – Συχνότητα εμφάνισης ανά φύλο/ηλικία
Οι χόνδρινες βλάβες εμφανίζονται τόσο σε νεαρά όσο και σε ηλικιωμένα άτομα, ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο ζωής τους. Για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται σε άτομα μεγάλης ηλικίας συνήθως, τα οποία δεν κινούνται επίσης τόσο έντονα, ωστόσο τα πιο νεαρά άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα κινδυνεύουν εξίσου από άλλες χόνδρινες βλάβες όπως το σύνδρομο SLAP.
Αναφορικά με το φύλο των ασθενών, οι χόνδρινες βλάβες μπορούν να εμφανιστούν εξίσου σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία και την καθημερινή τους δραστηριότητα.
Αίτια εμφάνισης Χόνδρινων Βλαβών του Ώμου
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να προκύψουν χόνδρινες βλάβες ώμου
- Έντονο χτύπημα: Με μία άσχημη πτώση ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ο χόνδρος μπορεί να καταστραφεί. Ειδικά οι αθλητές έχουν υψηλότερο κίνδυνο για χόνδρινες βλάβες, ιδίως αυτοί που ασχολούνται με το ράγκμπι, ή την πάλη.
- Φθορά: Ένας χόνδρος που βιώνει μια μακρά περίοδος φθοράς και έντονης πίεσης μπορεί να καταστραφεί. Τα παχύσαρκα άτομα είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν βλάβες στις σε σύγκριση με ένα άτομο κανονικού βάρους. Η φλεγμονή ή η καταστροφή χόνδρου στις αρθρώσεις είναι γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα.
- Ακινησία: Οι αρθρώσεις πρέπει να κινούνται τακτικά για να παραμείνουν υγιείς. Μεγάλες περίοδοι αδράνειας ή ακινησία αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης του χόνδρου.

Χόνδρινες Βλάβες Ώμου – Σύνδρομο SLAP
Συμπτώματα τραυματισμού του ώμου
Τα συμπτώματα στις χόνδρινες βλάβες είναι συνήθως πολύ συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν κυρίως τον πόνο κατά την κίνηση και άλλα ενδεικτικά στοιχεία:
- Πόνος, κυρίως κατά την ανύψωση του χεριού
- Αίσθημα τριγμού των αρθρώσεων ή αστάθειας του ώμου
- Πόνος κατά τον ύπνο ή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Μειωμένο εύρος κίνησης
- Απώλεια δύναμης στο αντίστοιχο άκρο
Διαγνωστικές μέθοδοι για τις Χόνδρινες Βλάβες Ώμου
Ορισμένες χόνδρινες βλάβες ώμου, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο SLAP δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωστούν, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις που προκαλούν πόνο στον ώμο.
Σε γενικές γραμμές ωστόσο η διαδικασία της διάγνωσης περιλαμβάνει:
Φυσική εξέταση: Ο γιατρός θα κινήσει την άρθρωση του ώμου για να δει ποιες κινήσεις είναι αυτές που προκαλούν πόνο.
Μαγνητική τομογραφία: Μια ειδική χρωστική ουσία εγχέεται στο ώμο σας πριν τη διαδικασία και στη συνέχεια η άρθρωση εξετάζεται με το ειδικό μηχάνημα.
Αρθροσκόπηση ώμου: Αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε χόνδρινες βλάβες και τι είδους. Ο γιατρός σας θα κάνει μικρές τομές στο σημείο και εισάγοντας μια μικροσκοπική κάμερα θα είναι σε θέση να δει και να επισκευάσει αν χρειαστεί τον τραυματισμό.
Θεραπεία για τις Χόνδρινες Βλάβες Ώμου
Για τις χόνδρινες βλάβες ώμου, μπορεί σε ένα βαθμό να εφαρμοστεί φυσικοθεραπεία, ωστόσο οι σοβαρές βλάβες του χόνδρου τείνουν να μην θεραπεύονται πολύ καλά από μόνες τους κι έτσι η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Συντηρητική αγωγή: Σε πρώτο επίπεδο ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να σας προτείνει ξεκούραση για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα αλλά και φυσικοθεραπεία με ασκήσεις αποκατάστασης για την ενίσχυση του στροφικού πετάλου. Εάν αυτά τα συντηρητικά μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή, ο γιατρός θα συστήσει αρθροσκοπική χειρουργική.
- Αρθροσκόπηση ώμου: Εκτός από διαγνωστική είναι επίσης και θεραπευτική μέθοδος αφού δίνει στο γιατρό τη δυνατότητα να επέμβει άμεσα στην άρθρωση που πάσχει και να διορθώσει το πρόβλημα χωρίς να προκαλέσει επιπλέον τραυματισμό στους ιστούς και τους μύες του ασθενή.
Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση ώμου
Σε δύο ή τρεις οπές των 0,3 – 0,5 cm τοποθετούνται ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία προκειμένου να καθαρίσουν τα χονδρικά παθολογικά τεμάχια και να γίνει η συρραφή του πάσχοντος επιχείλιου χόνδρου.
Η νάρκωση για την αρθροσκόπηση ώμου είναι υποχρεωτικά μόνο γενική αναισθησία
Διάρκεια Νοσηλείας
Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες και μετά μπορεί να πάρει κανονικά εξιτήριο.
Αποθεραπεία
Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς με κρεμασμένο το πάσχον μέλος από 15 έως 30 ημέρες, αφήνοντας ελεύθερη την κίνηση του αγκώνα και της πηχειοκαρπικής.
Μετά από 5 ημέρες κόβονται τα 2-3 ράμματα και ξεκινούν φυσιοθεραπείες 10 – 20 συνεδριών για πλήρη αποκατάσταση της κίνησης.