Επικονδυλίτιδα Αγκώνα
Η τενοντίτδα αγκώνα, γνωστή και ως επικονδυλίτιδα αφορά την φλεγμονή των τενόντων που περιβάλλουν τον αγκώνα υποστηρίζοντας την κίνηση του και είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που ευθύνονται για τον πόνο στον αγκώνα κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες.

Επικονδυλίτιδα Αγκώνα
Καθώς η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι ουσιαστικά τενοντίτιδα, αφορά τους τένοντες της περιοχής του αγκώνα και μπορεί να είναι:
Επικονδυλίτιδα μέσου χιτώνα (Αγκώνας του Γκόλφερ)
Επηρεάζει τον έσω επικόνδυλο στο εσωτερικό του αγκώνα. Είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο με τον «αγκώνα του τενίστα. Το πρόσθιο αντιβράχιο περιέχει πολλούς μύες που εμπλέκονται κατά την κάμψη και το τέντωμα του χεριού. Οι τένοντες των μυών αυτών συναντιούνται σε έναν κοινό τένοντα ο οποίος προέρχεται από τον έσω επικόνδυλο του βραχιονίου στην άρθρωση του αγκώνα. Ένας μικρός τραυματισμός ή μία απότομη κίνηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο σημείο.
Πλευρική Επικονδυλίτιδα (Αγκώνας του Τενίστα)
Επηρεάζει το εξωτερικό μέρος του αγκώνα στον πλευρικό επικόνδυλο. Σε αυτής της μορφής την τενοντίτιδα αγκώνα οι μύες του αντιβραχίου και οι τένοντες παθαίνουν ζημιά από επαναλαμβανόμενη κατάχρηση.
Κάθε δραστηριότητα, που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη χρήση των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου (όπως για παράδειγμα στους τενίστες) μπορεί να προκαλέσει οξεία ή χρόνια τενοντίτιδα του τένοντα στον πλάγιο επικόνδυλο του αγκώνα.
Συχνότητα Εμφάνισης Επικονδυλίτιδας Αγκώνα
Η τενοντίτιδα αγκώνα ή επικονδυλίτιδα αγκώνα εκδηλώνεται συνήθως στους αθλητές αλλά και άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών του αντιβραχίου (γραμματείς, ζωγράφοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί). Μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές γυναίκες που υποφέρουν από πόνο στον αγκώνα.
Αναφορικά με την ηλικία, έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται για αθλητές του γκολφ ή του τένις (γι’ αυτό άλλωστε η εκάστοτε επικονδυλίτιδα αγκώνα έχει λάβει και την ανάλογη ανεπίσημη ονομασία)
Ενδεικτικά Συμπτώματα Επικονδυλίτιδας Αγκώνα
Στις περισσότερες περιπτώσεις με επικονδυλίτιδα αγκώνα, τα συμπτώματα της αναπτύσσονται σταδιακά. Συγκεκριμένα ο πόνος στον αγκώνα αρχίζει ήπιος και χειροτερεύει μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών.
Γενικά τα πιο κοινά συμπτώματα για την τενοντίτιδα αγκώνα είναι:
- Αίσθημα καύσου ή έντονος πόνος εξωτερικό μέρος του αγκώνα
- Ενόχληση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων
- Αίσθημα αδυναμίας στη λαβή του χεριού
- Μούδιασμα στον αγκώνα
Διαγνωστικές Μέθοδοι Επικονδυλίτιδας Αγκώνα
Φυσική διάγνωση: Ο γιατρός θα σας ρωτήσει για το επίπεδο δραστηριότητας σας τη συμμετοχή σας σε σπορ, την λήψη φαρμάκων και άλλα ιατρικά θέματα, προκειμένου να διαπιστώσει τα αίτια του πόνου στον αγκώνα. Επίσης κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, θα ψηλαφήσει την δομή του αγκώνα και άλλες αρθρώσεις και θα ελέγξει τα νεύρα, τους μυες, τα οστά και το δέρμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο γιατρός σας ποιες δραστηριότητες κάνατε μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα.
Υπάρχουν επίσης ορισμένα διαγνωστικά τεστ που μπορούν να γίνουν ειδικά για να διαπιστωθεί η επικονδυλίτιδα αγκώνα όπως το Cozen’s test, το Mill’s Test, το Maudsley’s test ή το «τεστ ανύψωσης ποτηριού»
Παρακλινικός έλεγχος: Η ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί για να αποκλείσει ο γιατρός την αρθρίτιδα του αγκώνα. Η μαγνητική τομογραφία χρειάζεται όταν αισθάνεστε πόνο μέχρι το ύψος του λαιμού, προκειμένου να αποκλεισθεί μία πιθανή κήλη δίσκου ή αρθρίτιδα στο σημείο. Τέλος το ηλεκτρομυογράφημα χρησιμοποιείται για να αποκλείσει τη συμπίεση των νεύρων. Πολλά νεύρα περνάνε από τον αγκώνα, και τα συμπτώματα της συμπίεσης νεύρων είναι παρόμοια με εκείνα της τενοντίτιδας αγκώνα.
Θεραπευτικές Μέθοδοι Επικονδυλίτιδας Αγκώνα
Ανάπαυση: Απαραίτητη στην επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι η ξεκούραση, ενώ θα χρειαστεί να σταματήσετε τις αθλητικές δραστηριότητες, ή τη βαριά εργασία, για μερικές εβδομάδες.
Φαρμακευτική αγωγή: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον πόνο και το πρήξιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις επίσης στεροειδή, όπως η κορτιζόνη είναι πολύ αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
Φυσιοθεραπεία: Ο φυσιοθεραπευτής με ειδικά μηχανήματα αλλά και μασάζ για μυϊκή τόνωση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον πόνο.
Υπέρηχοι: Η θεραπεία με ηχητικά κύματα είναι επίσης σημαντική αφού ενεργοποιεί τις φυσικές διεργασίες επούλωσης.
Χειρουργική αντιμετώπιση: Αν ωστόσο παρά τις θεραπείες, ο πόνος στον αγκώνα δεν φαίνεται να υποχωρεί μέσα σε διάστημα 6 μηνών ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Επέμβαση Επικονδυλίτιδας Αγκώνα
Συνήθως η χειρουργική επέμβαση για την επικονδυλίτιδα έγκειται στην αφαίρεση των προσβεβλημένων μυών και τενόντων που συντελούν τον ουλώδη ιστό.
Προκειμένου να τους αφαιρέσει χωρίς να τραυματίσει περεταίρω την περιοχή, ο γιατρός θα κάνει μικρές τομές στο δέρμα πάνω από τον κατεστραμμένο τένοντα, θα αφαιρέσει τα προβληματικά τμήματα και στη συνέχεια θα ενώσει τα δύο εναπομείναντα άκρα τένοντα μεταξύ τους.
Αν ωστόσο ο υγιής τένοντας δεν επαρκεί για τη διαδικασία, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μόσχευμα τένοντα από άλλο μέρος του σώματος.
Μετά την επέμβαση η εφαπτόμενη άρθρωση θα ακινητοποιηθεί με νάρθηκα ώστε να μην ταλαιπωρηθεί περισσότερο ο τένοντας και να επουλωθεί σωστά.
Αναισθησία: Πραγματοποιείται περιοχική αναισθησία συν μέθη.
Αποθεραπεία: Η επέμβαση για την επικονδυλίτιδα είναι απλή και ο ασθενής δε χρειάζεται να μείνει στο νοσοκομείο παρά μόνο για μερικές ώρες.
Για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση της βλάβης ωστόσο θα χρειαστεί μερική ακινησία της άρθρωσης έως και 12 εβδομάδες.
Η φυσικοθεραπεία είναι επίσης απαραίτητη για να επαναφέρει την κίνηση στο σημείο σταδιακά χωρίς να επηρεάσει την διαδικασία επούλωσης του τένοντα.