Οστεοχονδρίτιδα Γόνατος
Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένα μαλακό στρώμα που καλύπτει τις επιφάνειες των οστών και αποτελείται από στιβάδες κυττάρων, εξασφαλίζοντας την ομαλή κίνηση των αρθρώσεων. Στην περίπτωση της αρθρίτιδας, οι στιβάδες αυτές καταστρέφονται, αφήνοντας τελικά το οστό γυμνό, ώστε να μην υπάρχει ελεύθερη κίνηση και ανώδυνη κίνηση.

Οστεοχονδρίτιδα Γόνατος
Στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου – οστεοχονδρίτιδα, οστεοχόνδρινη βλάβη γόνατος, οστεοαρθρίτιδα- είναι προβλήματα με ιδιαίτερη φύση και πολλές φορές δυσεπίλυτα. Εξαιτίας της απουσίας της αιμάτωσης στον αρθρικό χόνδρο, ο οργανισμός αδυνατεί να επουλώσει μόνος του τη βλάβη, με αποτέλεσμα η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση να είναι αποτρεπτικές για την επέκταση της βλάβης και την ολοκληρωτική καταστροφή της άρθρωσης.
Στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής, οι βλάβες του αρθρικού χόνδρου – οστεοχονδρίτιδα, οστεοχόνδρινη βλάβη γόνατος, οστεοαρθρίτιδα- είναι προβλήματα με ιδιαίτερη φύση και πολλές φορές δυσεπίλυτα. Εξαιτίας της απουσίας της αιμάτωσης στον αρθρικό χόνδρο, ο οργανισμός αδυνατεί να επουλώσει μόνος του τη βλάβη, με αποτέλεσμα η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση να είναι αποτρεπτικές για την επέκταση της βλάβης και την ολοκληρωτική καταστροφή της άρθρωσης.
Συχνότητα βλαβών του αρθρικού χόνδρου – Προτιμήσεις φύλου/ηλικίας
Συχνότερη από την απλή οστεοχονδρίτιδα είναι η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα όπου ένα τμήμα του οστού χάνει την αιμάτωσή του και διαχωρίζεται από το υπόλοιπο.
Είναι συχνότερη σε αγόρια ηλικίας 15-20 και αμφοτερόπλευρη σε ένα ποσοστό 30%. Η αγωγή ενός εφήβου κατά πάσα πιθανότητα είναι συντηρητική. Στους ενήλικες κατά κύριο λόγο, πραγματοποιείται αρθροσκοπική επέμβαση.
Στα παιδιά-αθλητές η συχνότητα εμφάνισης οστεοχονδρίτιδων είναι μεγαλύτερη στα αγόρια, χωρίς όμως να είναι σπάνιες και στα κορίτσια. Όσο περισσότερο δηλαδή, οι αθλούμενοι φτάνουν στην οστική ενηλικίωση και τα δύο φύλα έχουν τα ίδια ποσοστά να νοσήσουν. Επίκεντρο εδώ είναι κυρίως το είδος του αθλήματος και η ένταση της ασχολίας.
Αίτια Οστεοχονδρίτιδας Γόνατος
Η οστεοχόνδρινη βλάβη γόνατος φαίνεται να πηγάζει από μία διαταραχή της ενδοστικής αιμάτωσης, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του οστού. Το οστεοχόνδρινο τμήμα που είναι νεκρό υπάρχει πιθανότητα να αποκολληθεί και να βρεθεί στο εσωτερικό της αρθρικής κοιλότητας.
Σε γενικές γραμμές η μεγάλη διάδοση του αθλητισμού σε μικρές ηλικίες αυξάνει και τον αριθμό των νεαρών σε προβλήματα οστεοχονδρίτιδας.
Οι οστεοχονδρίτιδες είναι πολυπαραγοντικές και κυρίαρχα αίτια που έχουν ενοχοποιηθεί, είναι:
Μηχανικοί παράγοντες που προκαλούν κακώσεις
- Τραυματισμός ιδίως σε συγκεκριμένες ηλικίες
- Διαταραχές της οστεογενέσεως
- Ορμονικοί λόγοι
- Αγγειακά αίτια κυρίως στις αποκολλήσεις τμημάτων χόνδρου
- Μεγάλη καταπόνηση του εφηβικού σκελετού
- Παχυσαρκία
Η καταστροφή του χόνδρου μπορεί να προκληθεί επίσης ως συνέπεια της γήρανσης ή διαφόρων εκφυλιστικών παθήσεων π.χ. οστεοαρθρίτιδα.
Συμπτώματα Οστεοχονδρίτιδας
Τα συμπτώματα εμφανίζονται στο στάδιο εκείνο που διαχωρίζεται το οστικό τεμάχιο και όπως είναι αναμενόμενο είναι ο πόνος κατά την κίνηση και το οίδημα. Στην αποκόλληση του νεκρού τεμαχίου, είναι σχεδόν σίγουρο το αιφνίδιο άλγος και το block του γόνατος, το οποίο ξεμπλοκάρει ανεπαίσθητα ο πάσχων/πάσχουσα με ένα απλό τίναγμα της άρθρωσης. Σε αυτήν την περίπτωση η διάγνωση μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος είναι απαραίτητη και χρήσιμη.
Διάγνωση Οστεοχονδρίτιδας
Αν η διάγνωση δεν γίνει στην ώρα της και η θεραπεία δεν είναι άμεση και αποτελεσματική είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθεί εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

Αρθροσκόπηση Γόνατος
Στην οστεοχονδρίτιδα, η αξιολόγηση και η σταδιοποίηση, πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικής ακτινογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας. Το επόμενο στάδιο είναι η εύρεση λύσης για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπλαση χόνδρου γόνατος.
Θεραπεία Οστεοχονδρίτιδας
Συντηρητική θεραπεία
Στην συντηρητική θεραπεία της οστεοχόνδρινης βλάβης γόνατος, είναι απαραίτητη η ακινητοποίηση της άρθρωσης για 10 εβδομάδες περίπου. Η βάδιση γίνεται με μερική φόρτιση και μόλις έρθει ο κατάλληλος χρόνος το περιστατικό επαναξιολογείται.
Χειρουργική θεραπεία
Με αρθροσκοπική επανακαθήλωση του μερικώς ή πλήρως αποσπασθέντος τμήματος πραγματοποιείται η οριστική αντιμετώπιση της οστεοχονδρίτιδας. Χρησιμοποιούνται λεπτές και απορροφήσιμες καρφίδες. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε εξετάζεται η χρήση μοσχεύματος για την πλήρη αποκατάσταση του ελλείμματος.
Μεταμόσχευση αυτόλογων οστεοχόνδρινων κυλίνδρων
Η λήψη του μοσχεύματος γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή και η δότρια περιοχή είναι το ίδιο το γόνατο, όπου μέσα από οπές εμφυτεύονται τα μοσχεύματα.
Αρθροσκοπικά ή με mini-open τομή αποκαθίσταται ο φυσιολογικός αρθρικός χόνδρος από τον ίδιο τον ασθενή.
Αντιμετώπιση πρώιμου σταδίου οστεοαρθρίτιδας γόνατος
- PRP – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και περιέχει αυξητικούς παράγοντες με αντιφλεγμονώδη δράση.
- Βλαστοκύτταρα – είναι σε θέση να σχηματίζουν οστούν και αρθρικό χόνδρο
- Αρθροσκόπηση
Είδος αναισθησίας – Χρόνος Παραμονής στο Νοσοκομείο – Χρόνος αποκατάστασης
Η αναισθησία καθορίζεται από τον χειρουργό με τον αναισθησιολόγο και μπορεί να είναι περιοχική σε συνδυασμό με μέθη. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μία ημέρα.
Η πλήρης επιστροφή του ασθενούς στην άθληση είναι επιτρεπτή μετά από 6 περίπου μήνες.
Για ακόμα μια φορά είναι ολοφάνερη η μεγάλη σημασία της αρθροσκόπησης γόνατος όχι μόνο στις ρήξεις των μηνίσκων ή τις κακώσεις των συνδέσμων αλλά και στις βλάβες του αρθρικού χόνδρου.