Χόνδρινες Βλάβες Αγκώνα
Ο αγκώνας μπορεί να επηρεαστεί από ένα σύνολο διαταραχών στους χόνδρους, τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες. Οι λάτρεις του γκολφ, του τένις αλλά και οι πυγμάχοι είναι ευάλωτοι στις διαταραχές αυτές.

Χόνδρινες Βλάβες Αγκώνα
Ο αγκώνας διαρθρώνεται σε τρεις αρθρικές επιφάνειες στον ίδιο αρθρικό θύλακα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τις κινήσεις του λειτουργούν πολλοί μηχανισμοί για την αποφυγή της σύνθλιψης του λεπτού αρθρικού θύλακου.
Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος
Ο αρθρικός χόνδρος του αγκώνα καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες των οστών, τα οποία συμμετέχουν στον σχηματισμό της άρθρωσης. Ο χόνδρος αυτός αποτελείται από νερό, κολλαγόνο, πρωτεΐνες, χονδροκύτταρα και έχει μοναδική σύσταση, αφού μπορεί να απορροφά μεγάλα φορτία και κραδασμούς, να συμπιέζεται και έπειτα να επιστρέφει πάλι στο αρχικό του μέγεθος.
Συχνότητα Χόνδρινων Βλαβών Αγκώνα – Προτιμήσεις φύλου/ηλικίας
Συνήθως οι αθλητές που επιδίδονται σε συγκεκριμένα αθλήματα και καταπονούν την άρθρωση του αγκώνα είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για τους τραυματισμούς του αγκώνα.
Συνήθη Αίτια Χόνδρινων Βλαβών Αγκώνα
- Τραυματισμός
- Υπερφόρτωση των αρθρώσεων
- Δευτερογενής αρθρίτιδα
- Μολύνσεις
Ενδεικτικά συμπτώματα Χόνδρινων Βλαβών Αγκώνα
- Πόνος
- Διόγκωση
- Ερυθρότητα
- Οίδημα
Διάγνωση Χόνδρινων Βλαβών Αγκώνα
Στην διάγνωση ο γιατρός λαμβάνει το πλήρες ιστορικό του ασθενούς και προχωράει στις απαραίτητες απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανίχνευση υγρών από τον θύλακο και μαγνητική τομογραφία.
Οι πιο συνηθισμένες χόνδρινες βλάβες αγκώνα
- Τραυματισμός ή κάκωση της άρθρωσης
- Ενδοαρθρικό κάταγμα
- Αρθρίτιδα
- Οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Σηπτική αρθρίτιδα
- Οστεονέκρωση, συχνά άγνωστης αιτιολογίας
Αρθρίτιδα του Αγκώνος
Είναι το αποτέλεσμα της προοδευτικής εκφύλισης της άρθρωσης του αγκώνος και της σταδιακής καταστροφής του αρθρικού χόνδρου. Η αρθρίτιδα στον αγκώνα μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε πρώτου-δεύτερου βαθμού οστεοαρθρίτιδα και σοβαρού βαθμού οστεοαρθρίτιδας. Μία προχωρημένου βαθμού αρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική αγωγή, κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεται χειρουργείο: αρθροσκόπηση αγκώνος.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ο οργανισμός παράγει αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζει σαν ξένα και στρέφεται εναντίον τους. Τα αντισώματα αυτά στην αρχή επηρεάζουν τον αρθρικό θύλακο και έπειτα επεκτείνονται στον αρθρικό χόνδρο και τους συνδέσμους. Έτσι, στην άρθρωση ο ζωτικός χώρος περιορίζεται και η τριβή επηρεάζει τις αρθρικές επιφάνειες με καταστροφικές συνέπειες.
Οστεοαρθρίτιδα
Όταν ο χόνδρος επηρεάζεται, τότε μπορούμε να μιλάμε για οστεοαρθρίτιδα. Μπορεί να προκληθεί ύστερα από τραυματισμό ή από φθορά στις αρθρώσεις. Ανάμεσα στα συμπτώματα υπάρχουν πόνος, τριγμός, πρήξιμο, αίσθημα εμπλοκής. Η αντιμετώπισή της γίνεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, ενώ η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται για σοβαρές περιπτώσεις που η βλάβη είναι μεγάλη.
Διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα
Η διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα ή αλλιώς νόσος Panner, συμβαίνει όταν μικρά κομμάτια από τον χόνδρο και τον ιστό βρίσκονται στην άρθρωση του αγκώνα. Παρατηρείται μετά από έναν έντονο τραυματισμό και είναι συχνότερη σε νέους άντρες. Η συμπτωματολογία εκδηλώνεται με πόνο, πρόβλημα στην κίνηση, έντονη ευαισθησία και η θεραπεία είναι αρχικά συντηρητική με ακινητοποίηση και φυσικοθεραπείες. Βιολογικές θεραπείες ή ενέσιμες τεχνικές έχουν θέση εδώ. Σε περίπτωση που οι χόνδρινες βλάβες αγκώνος είναι μεγαλύτερες, τότε η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά με αρθροσκόπηση.
Θεραπεία Χόνδρινων Βλαβών Αγκώνα – Από τα φάρμακα στο χειρουργείο
Σε αρχικό στάδιο ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή. Για να μειωθεί ο πόνος παράλληλα με τα χάπια μπορεί να γίνει και επίδεση αγκώνα. Αν έχει συσσωρευτεί πύον στον αγκώνα, τότε γίνεται παρακέντηση.
Σε προχωρημένες καταστάσεις χόνδρινων βλαβών γίνεται αρθροσκόπηση αγκώνα με περιοχική ή γενική αναισθησία, μέσω 2-3 μικρών οπών. Μόλις η αρθροσκόπηση τελειώσει ράβονται οι αρθροσκοπικές πόρτες.
Αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση
Σε γενικές γραμμές ο αρθρικός χόνδρος, λόγω της ανάγγειας κατασκευής του, έχει ελάχιστη αναγεννητική ικανότητα με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει σημαντικά την κινητικότητα του αγκώνος και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης τα αποτελέσματα είναι πιο ενθαρρυντικά και ο ασθενής είναι σε θέση άμεσα να επιστρέψει στην εργασία του. Η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση από τον ορθοπεδικό χειρουργό έχει τεράστια σημασία για την αποφυγή της επιδείνωσης της βλάβης.
Ο ασθενής συνήθως μένει στην κλινική για 1 ημέρα και λαμβάνει από τον γιατρό ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο φυσικοθεραπείας. Εφαρμόζεται ακινητοποίηση του αγκώνα για λίγες ημέρες. Ο ασθενής επιστρέφει σύντομα στις δραστηριότητές του.