Χόνδρινες Βλάβες Πηχεοκαρπικής – Καρπού
Οι χόνδρινες βλάβες είναι τα πιο κοινά αίτια χρόνιου πόνου του καρπού και επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς κάνοντας ακόμα και τις πιο απλές κινήσεις μαρτύριο.

Χόνδρινες Βλάβες Πηχεοκαρπικής – Καρπού
Όπως προδίδει και το όνομα τους, αφορούν κυρίως του χόνδρους των αρθρώσεων που υπό φυσιολογικές συνθήκες προστατεύουν τα οστά από την μεταξύ τους τριβή.
Έτσι μία βλάβη σε αυτά τα «μαξιλαράκια» των οστών μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη και συχνά απαιτείται αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής για την καλύτερη διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ανατομία περιοχής της πηχεοκαρπικής
Η γενικότερη άρθρωση του καρπού απαρτίζεται από πολλαπλές αρθρώσεις και συνολικά 8 οστά τα οποία χωρίζονται σε δύο σειρές (την εγγύς και την περιφερική) που η καθεμία από αυτές ενώνονται με τα οστά του αντιβραχίου (την κερκίδα και την ωλένη) και τα μετακάρπια οστά αντίστοιχα.
Οι χόνδροι εμφανίζονται σε όλα τα σημεία του σώματος μας όπου «συναντιούνται» τα οστά και λειτουργούν ως «μαξιλαράκια» αλλά και ως αναρτήσεις προστατεύοντας τα οστά από την μεταξύ τους τριβή και φθορά τους.
Έτσι και στην πηχεοκαρπική περιοχή, συναντάμε τους χόνδρους σε όλες τις ενώσεις των οστών του καρπού και παίζουν διττό ρόλο:
- Μειώνουν την τριβή και λειτουργούν ως μαξιλαράκι μεταξύ των αρθρώσεων
- Συμβάλλουν στη στήριξη του βάρους προστατεύοντας την άρθρωση.
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς οι χόνδροι δεν έχουν αιμοφόρα αγγεία, η επούλωση τους χρειάζεται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλους ιστούς που περιέχουν αίμα.
Γι’ αυτό οι χόνδρινες βλάβες της πηχεοκαρπικής περιοχής είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετά τον ασθενή όσο μένει χωρίς θεραπεία.
Συχνότητα εμφάνισης χόνδρινων βλαβών της πηχεοκαρπικής ανά φύλο / ηλικία
Οι χόνδρινες βλάβες καρπού μπορούν να εμφανιστούν εμφανίζονται εξίσου σε νεαρά αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα, ωστόσο η ποιότητα και ο τρόπος ζωής τους συχνά παίζει καθοριστικό ρόλο για τις παθήσεις αυτές. Για παράδειγμα η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ηλικιωμένους που δεν κινούνται τόσο έντονα μέσα στην ημέρα, ωστόσο ακόμη και τα πιο νεαρά άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα μπορούν να εμφανίσουν χόνδρινες βλάβες στην πηχεοκαρπική περιοχή.
Όσον αφορά με το φύλο των ασθενών, οι χόνδρινες βλάβες καρπού εντοπίζονται και σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες με την ίδια σχεδόν συχνότητα, ανάλογα με την ηλικία και την καθημερινή τους δραστηριότητα.
Αίτια εμφάνισης των χόνδρινων βλαβών της πηχεοκαρπικής
Όπως σε όλους του χόνδρους του σώματος μας έτσι και στην περιοχή του καρπού, οι χόνδρινες βλάβες έχουν συγκεκριμένα αίτια εμφάνισης και καταστάσεις που τις προκαλούν. Στις συνηθέστερες αιτίες συγκαταλέγονται:
- Τραυματισμός: Από πτώση, τροχαίο ατύχημα ή κατά τη διάρκεια προπόνησης
- Φθορά: Από μακρά περίοδο έντονης πίεσης ή λόγω ηλικίας. Τα παχύσαρκα άτομα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν χόνδρινες βλάβες.
- Ακινησία: Οι αρθρώσεις πρέπει να κινούνται τακτικά για να παραμείνουν υγιείς. Μεγάλες περίοδοι αδράνειας αυξάνουν τον κίνδυνο.
Ενδεικτικά συμπτώματα των χόνδρινων βλαβών της πηχεοκαρπικής
Οι χόνδρινες βλάβες πηχεοκαρπικής περιοχής είναι άμεσα αισθητές λόγω της ενόχλησης που προκαλούν κατά την κίνηση. Γενικά στα συνηθέστερα συμπτώματα που προδίδουν την εμφάνιση τους συγκαταλέγονται:
- Έντονος πόνος κατά την κίνηση
- Τρίξιμο στις αρθρώσεις
- Πόνος σε καθημερινές δραστηριότητες
- Μειωμένο εύρος κίνησης
- Απώλεια δύναμης στον καρπό

Συμπτώματα των χόνδρινων βλαβών της πηχεοκαρπικής
Διαγνωστικές Μέθοδοι για τις Χόνδρινες Βλάβες Πηχεοκαρπικής
Επειδή οι χόνδρινες βλάβες καρπού έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα με άλλες παθήσεις της πηχεοκαρπικής περιοχής, η έγκυρη διάγνωση γίνεται σε 3 στάδια:
- Φυσική εξέταση: Ο γιατρός θα κινήσει την άρθρωση του καρπού για να δει πού πονάει ο ασθενής
- Μαγνητική τομογραφία: Ειδική χρωστική ουσία εγχέεται στην άρθρωση πριν τη διαδικασία και στη συνέχεια εξετάζεται με το ειδικό μηχάνημα.
- Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής: Διαγνωστική αλλά και θεραπευτική μέθοδος, επιτρέπει στο γιατρό να δει μέσα στην άρθρωση και να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει αλλά και να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Θεραπεία των χόνδρινων βλαβών της πηχεοκαρπικής
Η θεραπεία για τις χόνδρινες βλάβες καρπού μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης και τις καθημερινές ανάγκες του ασθενούς.
- Συντηρητική θεραπεία: Συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παυσίπονα, αρκετή ξεκούραση και ίσως φυσικοθεραπεία για την σταδιακή αποκατάσταση της βλάβης.
- Επεμβατική θεραπεία: Για άμεση και οριστική αντιμετώπιση στις χόνδρινες βλάβες καρπού συνίσταται η αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής που επιτρέπει στον γιατρό να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς να ταλαιπωρήσει τον ασθενή.