Χόνδρινες Βλάβες Ισχίου
Χόνδρινες βλάβες ισχίου ονομάζουμε όλες εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζονται προβλήματα στους χόνδρους του ισχίου και δυσκολεύουν την κίνηση, καθιστώντας επώδυνο το περπάτημα και κάθε άλλη καθημερινή δραστηριότητα του ασθενούς.

Χόνδρινες Βλάβες Ισχίου
Οι χόνδροι είναι ουσιαστικά τα «μαξιλαράκια» ανάμεσα στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις των οστών, που λειτουργούν ως φυσικά αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς κατά την καθημερινή μας κίνηση και προστατεύοντας τα οστά από την μεταξύ τους τριβή.
Έτσι είναι εύκολο να κατανοήσουμε γιατί οι χόνδρινες βλάβες είναι ιδιαίτερα επώδυνες και ενοχλητικές και γιατί η αρθροσκόπηση ισχίου είναι τόσο απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ανατομία Περιοχής ισχίου
Η άρθρωση του ισχίου είναι περίπου σαν εκείνη του ώμου, όπου το ένα οστό ουσιαστικά «κουμπώνει» σαν μπάλα σε θήκη, παρέχοντας την απαραίτητη ελευθερία κινήσεων.
Σχηματίζεται όταν το μηριαίο οστό (το μεγαλύτερο του σώματος μας) συναντά τα τρία οστά που συνθέτουν τη λεκάνη:
- το λαγόνι στο πίσω μέρος
- το ισχίο στο κάτω μπροστινό μέρος
- το ηβικό οστό ακριβώς πάνω από αυτό
Το μηριαίο οστό καταλήγει σε ένα άκρο σε σχήμα μπάλας (κεφαλή) το οποίο «κουμπώνει» στην κοτύλη, την αντίστοιχη υποδοχή στο οστό του ισχίου. Την κεφαλή του μηριαίου οστού και την υποδοχή της κοτύλης καλύπτει ένας λευκός παχύς αρθρικός χόνδρος που επιτρέπει στα οστά της άρθρωσης να κινούνται εύκολα και χωρίς πόνο.
Επιπλέον σύνδεσμοι, τένοντες και μύες περιβάλλουν την άρθρωση του ισχίου κρατώντας τα οστά στη θέση τους και αποτρέποντας την εξάρθρωση.
Συχνότητα εμφάνισης χόνδρινων βλαβών στο ισχίο ανά φύλο / ηλικία
Οι χόνδρινες βλάβες ισχίου αφορούν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων των χόνδρων και γι’ αυτό ο προσδιορισμός συγκεκριμένης ηλικίας ή φύλου είναι δύσκολος, καθώς κάθε πάθηση μπορεί να έχει διαφορετικά αίτια και να επηρεάζει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.
Για παράδειγμα οι τραυματικές χόνδρινες βλάβες (από πτώση ή έντονη προπόνηση) εντοπίζονται συχνότερα σε άτομα νεαρής ηλικίας και ιδιαίτερα σε αθλητές, ενώ οι εκφυλιστικές χόνδρινες βλάβες ισχίου (από φθορά σε βάθος χρόνου ή ακινησία) εμφανίζονται περισσότερο σε ηλικιωμένα άτομα.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η αρθροσκόπηση ισχίου μπορεί να βρει εφαρμογή και θεωρείται ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αίτια εμφάνισης χόνδρινων βλαβών στο ισχίο
Οι χόνδρινες βλάβες του ισχίου έχουν περίπου κοινά αίτια με τις χόνδρινες βλάβες στις περισσότερες αρθρώσεις του σώματος μας και παρατηρούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Συνήθως οι χόνδρινες βλάβες ισχίου προκύπτουν από:
- Έντονο χτύπημα ή ατύχημα: Ένας σοβαρός τραυματισμός αποτελεί συχνό αίτιο για τις χόνδρινες βλάβες σε νέους ασθενείς.
- Ηλικία: Με την πάροδο του χρόνου επέρχεται η σταδιακή φθορά του χόνδρου.
- Ακινησία άρθρωσης: Όπως σε όλους τους «μηχανισμούς» έτσι και η άρθρωση αν μείνει για πολύ καιρό σε αχρηστία «σκουριάζει» με άμεσες επιπτώσεις στους χόνδρους.
- Παχυσαρκία: Δεδομένου ότι οι χόνδροι ισχίου είναι υποστηρικτικοί και αποτελούν «φυσικά αμορτισέρ» για το σώμα μας κατά την κίνηση, το μεγάλο βάρος τους φθείρει σε σοβαρό βαθμό.
Ενδεικτικά συμπτώματα χόνδρινων βλαβών στο ισχίο
Δεδομένου ότι οι χόνδρινες βλάβες ισχίου αφορούν την φθορά ή ολική καταστροφή του χόνδρου που προστατεύει την συγκεκριμένη άρθρωση, τα συμπτώματα θα είναι έντονα και εμφανή από τις πρώτες κιόλας ημέρες του προβλήματος. Συγκεκριμένα ο ασθενής που πάσχει από χόνδρινες βλάβες ισχίου θα παρατηρήσει:
- Οξύ πόνο όταν προσπαθεί να σηκωθεί ή να περπατήσει
- Αίσθημα τριγμού στην άρθρωση
- Αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών κινήσεων
- Μειωμένη δύναμη στην άρθρωση

Ενδεικτικά συμπτώματα χόνδρινων βλαβών στο ισχίο
Μέθοδοι Διάγνωσης χόνδρινων βλαβών στο ισχίο
Προκειμένου ο γιατρός να διαγνώσει τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι χόνδροι του ισχίου θα κάνει έναν κλινικό έλεγχο και στη συνέχεια θα προτείνει στον ασθενή ορισμένες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθούν οι χόνδρινες βλάβες και η σοβαρότητα της κατάστασης τους.
- Φυσική εξέταση: Ο γιατρός θα βοηθήσει τον ασθενή να κινήσει το πόδι του προκειμένου να διαπιστώσει ποιες κινήσεις του είναι επώδυνες.
- Μαγνητική τομογραφία: Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στον γιατρό να πάρει μία πρώτη εικόνα της άρθρωσης για να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει πιθανές διαγνωστικές θεωρίες που σχετίζονται με τα συμπτώματα του ασθενούς.
- Αρθροσκόπηση ισχίου: Διαγνωστική και θεραπευτική μέθοδος μαζί, η αρθροσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να δει κατευθείαν μέσα στην άρθρωση για να διαπιστώσει αλλά και να επιδιορθώσει το πρόβλημα.
Θεραπεία χόνδρινων βλαβών του ισχίου
Στις χόνδρινες βλάβες ισχίου, ανάλογα με τα αίτια που τις προκάλεσαν αλλά και την σοβαρότητα τους, καθώς και άλλους παράγοντες (όπως η γενικότερη υγεία και η ηλικία του ασθενούς), ο γιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική ή επεμβατική αντιμετώπιση της πάθησης.
Συντηρητική θεραπεία: Περιλαμβάνει συνήθως αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα αλλά και αρκετή ξεκούραση της άρθρωσης, ενώ ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συστήσει ειδική δίαιτα για να χάσετε βάρος.
Επεμβατική θεραπεία: Απαιτείται για την άμεση επιδιόρθωση του προβλήματος και σε πρώιμα στάδια πραγματοποιείται με αρθροσκόπηση ισχίου που εξασφαλίζει πιο αποτελεσματική θεραπεία και ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς, ειδικά όταν πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές.