Θεραπεία Τενοντίτιδας Γόνατος με PRP (Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες)
Η τενοντίτιδα στο γόνατο είναι μία αρκετά επώδυνη και ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς, ειδικά αν πρόκειται για επαγγελματία αθλητή.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται μία επαναστατική μέθοδος, η θεραπεία με PRP (αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες) και η λειτουργία της βασίζεται στις φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν τα αιμοπετάλια και το πλάσμα και διευκολύνουν την επούλωση και την επισκευή των κατεστραμμένων τενόντων.
Γύρω από την άρθρωση του γόνατος, υπάρχουν οι τένοντες και δύο μεγάλες ομάδες μυών που υποστηρίζουν και βοηθούν την κίνηση του άκρου.
Ο δυνατότερος και πιο γνωστός μυς είναι ο τετρακέφαλος στο μπροστινό μέρος του μηρού που ονομάζεται έτσι γιατί αποτελείται από τέσσερις μυϊκές κεφαλές. Βοηθάει στην έκταση του γόνατος.
Η δεύτερη μυϊκή ομάδα είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες (δικέφαλος μηριαίος, ισχνός, ημιτενοντώδης, ημιυμενώδης) στην πίσω πλευρά του μηρού που υποστηρίζουν το λύγισμα του γονάτου.
Οι τένοντες (που ο τραυματισμός ή το οίδημα σε αυτούς προκαλεί την τενοντίτιδα γονάτου) αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και ουσιαστικά συνδέουν τους μύες με τα οστά της άρθρωσης.
Οι τέσσερις κεφαλές του τετρακέφαλου ενώνονται με τον τένοντα του τετρακέφαλου. Ο οποίος διατρέχει όλη την επιφάνεια της επιγονατίδος και συνεχίζει μέχρι την κνήμη. Το τμήμα του από την επιγονατίδα έως την κνήμη ονομάζεται επιγονατιδικός τένοντας.
Συχνότητα εμφάνισης ανά φύλο / ηλικία
Η τενοντίτιδα γόνατος συμβαίνει όταν οι μύες και οι τένοντες του γονάτου υφίστανται επαναλαμβανόμενες μικρές εντάσεις. Αυτό προκύπτει από υπερβολικό βάρος, κακή στάση σώματος ή ξαφνικό σοβαρό τραυματισμό κατά την άθληση και γι’ αυτό είναι πιο σύνηθες να επηρεάζει κυρίως άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας και των δύο φύλων εξίσου, αν και είναι λίγο πιο συχνή στους άνδρες, δεδομένης της πιο έντονης φυσικής άσκησης στην καθημερινότητα τους.
Αίτια προβλημάτων στο γόνατο
Η τενοντίτιδα γονάτου, ειδικά αν είναι χρόνιας μορφής, αντιμετωπίζεται συνήθως με θεραπεία prp, ωστόσο πριν φτάσουμε στο στάδιο της αντιμετώπισης είναι σημαντικό να δούμε ποιες είναι εκείνες οι καταστάσεις που προκαλούν την τενοντίτιδα γονάτου.
Στα κυριότερα αίτια της πάθησης συγκαταλέγονται:
- Απότομος τραυματισμός
- Συχνή φθορά του τένοντα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις
- Λανθασμένη στάση σώματος σε καθημερινή βάση
- Παχυσαρκία – ανύψωση μεγάλου βάρους
Διαγνωστικές Μέθοδοι
Προκειμένου να διαγνωσθεί η χρόνια τενοντίτιδα στο γόνατο και να βεβαιωθεί ο ορθοπεδικός σας ότι η θεραπεία με prp είναι ιδανική για την περίπτωση σας, θα ακολουθήσει μία διαγνωστική ρουτίνα, αποκλείοντας σταδιακά άλλες πιθανές παθήσεις της περιοχής
Φυσική εξέταση:
Ο γιατρός θα σας ρωτήσει σχετικά με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, το επίπεδο άθλησης σας, τις τελευταίες κινήσεις που κάνατε πριν εμφανιστεί ο πόνος, καθώς και το ιατρικό σας ιστορικό. Στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει το πόδι σας να κάνει ορισμένες κινήσεις για να δει ποιες σας προκαλούν πόνο ή σας δυσκολεύουν.
Παρακλινικός έλεγχος:
Διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία και ο υπέρηχος μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να προσδιορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και να αποκλείσει τυχόν παραπλήσιες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.
Αντιμετώπιση
Η θεραπεία με prp (αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες) είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για να αντιμετωπιστεί η χρόνια τενοντίτιδα γονάτου. Καθώς όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια έχουν επισημανθεί οι φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες που βρίσκονται στα αιμοπετάλια και το πλάσμα και βοηθούν στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων τενόντων.
Κατά τη θεραπεία με prp (αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες) ενός κατεστραμμένου τένοντα ο γιατρός ουσιαστικά εγχέει πλάσμα απευθείας στην πληγείσα περιοχή. Ο στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να:
- Μειώσει τον πόνο
- Βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων
- Αποκαταστήσει χρόνιες βλάβες στον ιστό του τένοντα
Πώς γίνεται η θεραπεία με PRP
Παρά το γεγονός ότι το αίμα αποτελείται κυρίως από ένα υγρό που ονομάζεται πλάσμα, περιέχει επίσης μικρά στερεά συστατικά (ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια.) Ειδικά τα αιμοπετάλια είναι περισσότερο γνωστά για τον καθοριστικό ρόλο τους στην πήξη του αίματος, ενώ περιέχουν επίσης εκατοντάδες πρωτεΐνες που ονομάζονται αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες και είναι πολύ σημαντικές για την επούλωση των τραυμάτων.
Το PRP είναι ουσιαστικά πλάσμα με πολλά περισσότερα αιμοπετάλια από εκείνα που συνήθως βρίσκονται στο αίμα. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση των αιμοπεταλίων – και, ως εκ τούτου, η συγκέντρωση των αυξητικών παραγόντων – μπορεί να είναι 5 έως 10 και φορές μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Θεραπεία Τενοντίτιδας Γόνατος με PRP
Για να δημιουργηθεί ένα παρασκεύασμα PRP και να γίνει η θεραπεία, πρέπει πρώτα ο γιατρός να πάρει αίμα από τον ασθενή. Τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από άλλα κύτταρα του αίματος και η συγκέντρωσή τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας που ονομάζεται φυγοκέντρηση.
Στη συνέχεια, η αυξημένη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων εκχέεται ενέσιμα στο γόνατο του ασθενούς για να αντιμετωπιστεί η χρόνια τενοντίτιδα γονάτου.
Ανάλογα με την δραστηριότητα και την ηλικία του ασθενούς αλλά και το μέγεθος της βλάβης, η επούλωση μπορεί να αρχίσει να γίνεται αισθητή 1 με 2 εβδομάδες μετά την πρώτη έκχυση.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί, ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης 1-2 φορές σε διάστημα 1-3 μηνών.